Cât de mare a fost impactul pandemiei în România față de tot ce-a fost în Europa
Comisia Europeană și Agenția Europeană Spațială au lansat o nouă platformă care-ți arată cât de mare a fost impactul pandemiei în Europa și implicit în România.
Platforma este cunoscută sub numele de Rapid Action Coronavirus Earth (RACE) și a fost concepută ca un instrument de observare al Pământului, pentru monitorizarea redresării verde și durabilă, în urma pandemiei de coronavirus care a afectat Europa și nu numai.
De altfel, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, activitățile spațiale au avut un rol important. Programul Copernicus a fost mobilizat pe deplin din prima zi a acestei crize, spune Comisia Europeană. RACE utilizează date satelitare de observare a Pământului pentru a măsura impactul blocajului cauzat de coronavirus și pentru a monitoriza redresarea în urma eliminării măsurilor restrictive, la nivel local, regional și mondial. Ne oferă câteva date și despre România.
În primul rând, instrumentul monitorizează în special principalii parametri de mediu: vorbim despre schimbările în cazul calității aerului și a apei, dar și în ceea ce privește activitățile economice și individuale, inclusiv industria, transporturile, construcțiile, traficul, precum și productivitatea agricolă. Astfel, platforma combină date de observare de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus pe care îi deține UE, cu ajutorul unor noi instrumente digitale, precum inteligența artificială și analiza datelor.
Cum a afectat pandemia de coronavirus România
Instrumentul RACE poate fi accesat aici, pentru a vedea date specifice fiecărei țări din Europa pentru care Comisia Europeană și ESA au date. În partea stângă, poți alege țara de care ești interesat și impactul pe care pandemia l-a avut asupra sectoarelor din cadrul său.
Pentru România, instrumentul nu are momentan decât date din domeniul producției. Ne arată cum stă situația în cadrul inventarului de produse finite la Mioveni și la Craiova. Acest indicator evaluează nivelurile de producție a mărfurilor finite, cum ar fi: vehicule, mașini și instalații de fabricare a echipamentelor electrice. La Mioveni și Craiova se află uzinile Ford și Dacia, iar ambele au fost afectate de efectel pandemiei.
La Craiova, producția a scăzut din data de 21 martie și s-a menținut sub nivelul normal până la ultima actualizare a datelor din 14 mai, după cum poți vedea în graficul de mai jos. De altfel, angajații uzinei au intrat în șomaj tehnic din 19 martie.
Mai mulți indicatori pentru România vor fi disponbili în viitor pe site-ul RACE.
„Instrumentul de observare a Pământului pentru „acțiune rapidă în contextul coronavirusului” reprezintă o dovadă a rezilienței europene. Chiar și în cele mai întunecate perioade, europenii găsesc întotdeauna soluții pentru situațiile cele mai dificile. Platforma, dezvoltată în cooperare cu Agenția Spațială Europeană, este un instrument unic și remarcabil care ne va ajuta nu numai în timpul pandemiei de coronavirus, ci și în multe alte domenii, având în vedere versatilitatea funcțiilor sale, inclusiv pentru a ne atinge obiectivele ecologice”, spune Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.